Niemarnowanie żywności oraz lepsza organizacja po zrobieniu zakupów to cele, do których dąży coraz więcej polskich rodzin. Odpowiednie przechowywanie żywności nie tylko przedłuża jej świeżość, ale generuje oszczędności – mniej jedzenia trafia na śmietnik. Co jeszcze sprawia, że pojemniki próżniowe do przechowywania żywności zyskują coraz większą popularność? Jak działa pakowanie próżniowe, i w jaki sposób zapewnia żywności świeżość?
Czym jest pakowanie próżniowe?
Wyroby pakowane próżniowo można spotkać w każdym sklepie i markecie. Wędliny i sery w szczelnie zamkniętych opakowaniach są chronione przed utratą świeżości. W jaki sposób? Pakowanie próżniowe, nazywane również pakowaniem vacuum polega na usunięciu powietrza z wnętrza opakowania foliowego, które zostaje szczelnie zamknięte. Zazwyczaj krawędzie tego typu opakować poddaje się zgrzewaniu. Taka izolacja od powietrza sprawia, że produkty zyskują większą odporność na psucie i działanie szkodliwych bakterii. Powszechność tego rozwiązania przyczyniła się do stworzenia podobnych możliwości w domu. Obecnie najczęstszym rozwiązaniem są pojemniki próżniowe z pompką, do których zakupu zachęca nie tylko atrakcyjna cena i łatwość obsługi, ale przede wszystkim skuteczność działania.
Dlaczego warto wybrać pojemniki próżniowe do pakowania żywności?
Główną zaletą samodzielnego pakowania próżniowego jest ochrona produktów spożywczych przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych oraz wydłużenie przydatności do spożycia. Stosowanie pojemników próżniowych:
-
chroni smak, aromat i wartości odżywcze produktów spożywczych,
-
ułatwia przechowywanie żywności i jej transport,
-
ułatwia porcjowanie zakupionych produktów,
-
chroni przed rozprzestrzenianiem się intensywnego zapachu niektórych produktów spożywczych.
Jaką żywność można pakować próżniowo?
Wśród produktów, które można pakować próżniowo znajdują się:
-
warzywa i owoce,
-
pieczywo,
-
strączki,
-
owoce suszone,
-
mięso i wyroby mięsne,
-
nabiał,
-
ryby i owoce morza,
-
produkty spożywcze po obróbce termicznej,
-
produkty przeznaczone do zamrożenia.