Kuchnia to magiczne miejsce pełne smaków i zapachów przechowywanego tam jedzenia. Utrzymanie żywności w odpowiednim stanie pozwala długo się cieszyć pełnią jej smaku i aromatu, wymaga jednak stosowania odpowiednich pojemników. Inne techniki magazynowania potrzebne są przy herbacie lub kawie, inne w przypadku żywności o krótszym okresie przydatności. Poniżej przedstawiamy cztery rodzaje pojemników niezbędnych w każdej kuchni.
Chlebak z deską bambusową
Pieczywo to szczególnie wrażliwa na warunki przechowywania żywność, bardzo źle znosząca wilgoć. Tradycyjne chlebaki drewniane nie gwarantowały odpowiedniej higieny ze względu na łatwość z jaką rozwija się tam mikroflora i bakterie. Pojemniki plastikowe natomiast nie przepuszczają w ogóle powietrza, przez co łatwo zaparowują, powodując pleśnienie pieczywa. Metalowy chlebak z deską bambusową to idealne rozwiązanie dzięki sterylności metalowego pojemnika i łatwości z jaką można go utrzymać w czystości. Wieko chlebaka wykonane jest z drewna bambusowego, które pochłania wilgoć w znacznie mniejszym stopniu niż tradycyjne drewno. Dzięki temu deska praktycznie nie wchłania bakterii, a możliwość dowolnego uchylania wieka zapewnia wymaganą ilość powietrza w chlebaku. Drewno bambusowe jest bardzo twarde i wieko chlebaka spełnia również doskonale funkcje deski do krojenia.
Pojemnik próżniowy z pompką
Tradycyjne trzymanie wędzonych wędlin i dojrzewających serów wiąże się z intensywnym zapachem w lodówce, a w przypadku serów - krótkim terminem przydatności do spożycia. Doskonałym sposobem na zaradzenie temu jest pojemnik próżniowy z pompką odsysająca większość powietrza z pojemnika. Dzięki temu, że żywność praktycznie nie ma kontaktu z tlenem i wilgocią, zachowuje świeżość nawet pięciokrotnie dłużej niż magazynowana tradycyjnie. Pojemniki próżniowe świetne nadają się również do przechowywania owoców i warzyw.
Drewniana skrzynka na herbatę
Trzymanie herbaty w papierowych torebkach w których są sprzedawane powoduje jej szybkie wietrzenie i utratę aromatu. Znakomitym rozwiązaniem tego problemu jest użycie odpowiedniego pojemnika, na przykład drewnianej skrzynki na herbatę. Skrzynki takie posiadają przegródki, dzięki czemu różne gatunki herbat nigdy nie pomieszają się, a szklane wieko pozwala na kontrolę zapasów bez konieczności otwierania pojemnika. Drewniana obudowa zapewnia właściwą wentylację, dzięki czemu herbata ani nie spleśnieje, ani nie wysuszy się. Drewniana skrzynka na herbatę będzie również dekoracją każdej kuchni.
Puszka metalowa na kawę
Podobnie jak z herbatą, trzymanie kawy w zakupionym opakowaniu nie jest dobrym pomysłem. Szczelnie zamykany pojemnik zapewnia kawie utrzymanie jej walorów smakowych i aromatu na dłużej, warto więc się w niego zaopatrzyć. Prostym, estetycznym i niedrogim rozwiązaniem jest puszka metalowa na kawę, która dzięki ograniczeniu dostępu powietrza i wilgoci, doskonale nadaje się do tego zadania. Na rynku jest ogromny wybór wzorów i kształtów metalowych pojemników, więc nie powinno być problemu ze znalezieniem właściwego.
Odpowiednie przechowywanie żywności zapewnia jej świeżość i wydłuża termin przydatności. Tym samym, pieniądze wydane na odpowiednie pojemniki szybko zwrócą się w domowym budżecie. Mniej popsutej żywności będzie wyrzucane, więc mniejsze będą również wydatki na jedzenie.