Od desek do krojenia wymaga się odporności na uszkodzenia mechaniczne i łatwości w utrzymaniu w czystości. Istotne są też jej walory estetyczne, których styl uzależniony jest od materiału, jaki wykorzystano przy produkcji. Wśród desek do krojenia coraz większą popularnością cieszą się produkty bambusowe. Jakie cechy sprawiają, że deski z bambusa doskonale sprawdzają się w kuchni? Co sprawia, że akcesoria bambusowe są często wybieranym elementem wyposażenia?
Jak powstają akcesoria kuchenne z bambusa?
Niewątpliwą zaletą procesu produkcji desek bambusowych jest brak stosowania jakichkolwiek klejów. Pędy bambusa układa się w poprzek i poddaje prasowaniu, dzięki temu nie tylko nie zawierają potencjalnie szkodliwych substancji, ale są również wytrzymałe i cieszą się niezwykle dużą odpornością na uszkodzenia.
Deski i stojaki bambusowe jako trwały element wyposażenia
W odróżnieniu od drewna, w deski i akcesoria bambusowe nie wsiąka woda i inne płyny. To z kolei sprawia, że deski bambusowe nie pęcznieją, nie wyginają się i nie zmieniają swojej struktury. Ponadto są o wiele bardziej sterylne, ponieważ dzięki swym właściwością nie tworzą miejsc, które sprzyjają rozwojowi bakterii. Są zdecydowanie twardsze niż deski z drewna dębowego czy bukowego i jednocześnie o wiele lżejsze. Odporność na przesiąkanie zapachami pozwala kroić na niej dowolne produkty nawet o bardzo intensywnym aromacie bez ryzyka, że deska nawet po umyciu przejmie jego zapach.
Deska bambusowa jako element dekoracyjny
Serwowanie potraw z deską bambusową będzie estetyczne i proste. Dla konsumentów przygotowano wiele różnorodnych modeli pozwalających nie tylko wygodnie kroić, ale i serwować. Odporność na wysoką temperaturę umożliwia postawienie na niej naczynia żaroodpornego wyjętego z piekarnika i tym samym ochronę blatu stołu przed skutkami w postaci nieestetycznych odparzeń. Na rynku można znaleźć również deski bambusowe przystosowane do serwowania słodkości, orzechów czy przekąsek w postaci serów, wędlin czy koreczków.