Sushi to danie azjatyckie, którego nie musimy przedstawiać. Choć rolki z ryżem, rybą i sprasowane wodorosty zna niemal każdy, nie każdy miał okazję spróbować. Żeby to zmienić, nie trzeba wybrać się do drogiej restauracji oferującej w menu ten przysmak. Dostępność produktów wielu kuchni świata umożliwia przygotowanie sushi w domu. By w pełni poczuć klimat azjatycki, warto zadbać o najmniejszy szczegół, dlatego w dzisiejszym artykule skupimy się nie tyle na samej potrawie, a na akcesoriach, jakie będą przydatne w serwowaniu.
Zestaw do sushi – jaki wybrać?
Co powinien zawierać zestaw do sushi, by zaserwować i zjeść to danie zgodnie z tradycją i kulturą azjatycką? W uzyskaniu pełni klimatu pomoże dostępny w naszej ofercie zestaw do sushi z 10 elementów. W skład kompletu wchodzą 2 białe, prostokątne talerzyki, na którym ułożysz pokrojone sushi. Dodatkowo 2 talerzyki na sos sojowy, który podkreśla smak dania, i bez którego nie można wyobrazić sobie serwowania sushi zgodnie ze sztuką. Prawidłowy sposób spożywania sushi odbywa się przy użyciu pałeczek, dlatego zestaw zawiera dwa komplety pałeczek bambusowych oraz dwie ceramiczne podstawki pod pałeczki. Dopełnieniem aranżacji stołu będą dwie bambusowe maty, na których należy ułożyć wszystkie elementy zestawu.
Japońska tradycja spożywania sushi
Spożywanie sushi zgodnie z tradycją wiąże się z przestrzeganiem kilku reguł, dzięki którym poczujesz prawdziwy, azjatycki klimat. Japończycy nie używają sztućców do jedzenia sushi. W każdej restauracji do tego dania podaje się pałeczki, dlatego spożywając je w domu, warto się przygotować, wybierając zestaw do sushi. Akceptowane jest również jedzenie rękami. Kolejnym faux-pas spożywania sushi jest odkładanie pałeczek na bambusową matę. To właśnie dlatego w proponowanym zestawie do sushi z 10 elementów znajdują się specjalne podpórki. Przygotowując sushi, pamiętaj, że jest to danie na jeden kęs – sushi wkłada się do ust w całości. Warto więc przygotować cieńsze i mniejsze kawałki.